HTML

La Casa Bonita

Friss topikok

Gáz dolgok a lakberendezésben - hogyan lehet jó?

2016.01.14. 12:42 candyperfumegirl

A legutóbbi posztom ellenpontjaként mindenképpen szerettem volna megírni, hogy az általam értelmezhetetlen dekortrendeknek is létezhet olyan megoldása, ami nem is rossz, esetlegesen még szép és stílusos is lehet a lakberendezésben. Így igazságos. Ha ízlésesen (és főleg kis mennyiségben) jelenik meg mondjuk az arany, nem feltétlen kapok tőle hányingert, és bármilyen hihetetlen, porcelánfigurából is láttam már olyat, amit nem sietnék apró darabokra törni, ha esetleg ajándékba kapnám.

Pontról pontra vettem a számomra hajmeresztő dekortrendeket (pontosan azokat, amiket az elrettentőnek szánt posztban is felsoroltam), hogy melyiket hogy tudom elképzelni mégis használhatóként. 

szep02.png

 

1. Trófeák
- hogyan lehet jó? Mondjuk ha elvonatkoztatunk attól, hogy az egy döglött állat darabkája, és csak jelképesen használjuk a formát. Olyan anyagokból, mint textil, papír vagy műanyag, erősen stilizálva, elmozdulva az absztrakt irányába. Láttam már olyat is, hogy egy skandináv stílusú fehér és halványszürlke, minimalista térben volt egy stilizált neonzöld szarvasfej, meg olyat is, ami fémdrótokból készült. Mindkettő jól nézett ki, és semmi creepy nem volt bennük.

szep01.png

 

2. Kültéri burkolatra emlékeztető beltéri burkolat
-hogyan lehet jó? A minden lakber magazinból áradó loft stílus előszeretettel használja, és nem véletlenül. Egy kicsit ipari hangulatú, de full modern, dizájnbútorokkal berendezetett térben jól tud mutatni, HA csak egy falfelületen jelenik meg. Nem mindenféle csinos kis kompozícióba rendezve, hanem egy teljes, rusztikus és nyers falfelületet, amit akár festeni is lehet. Fehérre festve még tetszik is, pl. ez a szoba.

szep11.png

 

3. Boltív
- hogyan lehet jó? Ehhez elengedhetetlen a tér, és az, hogy organikus része legyen az épület belső struktúrájának. Nem csak random módon odabiggyesztve az ajtókeret fölé a 40 négyzetméteres, 2 méter belmagasságú lakásban. Ha a belsőépítészeti kialakítás szerves részét képezi, és nincs indokolatlanul bezsúfolva a térbe, kimondottan elegáns.

szep03.png

 

4. Népies stílus
- hogyan lejet jó? Ez például olyasmi, ami modern köntösben, teljesen átértelmezve és szokatlan kontextusba helyezve nekem kifejezetten tetszik. Valahogy úgy, ahogy az első Gombold Újra kollekciók gondolkodtak (amikor az a pályázat még szólt valamiről). Pixeles, felnagyított hímzésminta a díszpárnán, valami szolid, nem kontrasztos színösszeállításban, áttört keresztszemes hímzésminta a lámpaburán, és mondjuk egy ilyen MIMM asztali szettnek sem tudnék ellenállni.

szep04.png

 

5. Porcelánfigurák
- hogyan lehet jó? Be kell hozni a cuki-faktort, és a mennyiséget szigorúan minimumra kell venni. Etsy-n számos olyan alkotó van, akik nagyon helyes, stilizált, vicces porcelánfigurákat készítenek, és ezek tényleg cukik. Egy amorf kis fóka, cica vagy nyuszi például még nálam is simán elférne a polcon.

szep05.png

 

6. Gobelin
- hogyan lehet jó? Itt nehéz dolgom volt, mert szinte elképzelhetetlen, hogy gobelin témában valami ízléseset lehessen találni, de akkor rábukkantam ezekre a kanapékra: több részből összeállított huzat élénk, kontrasztos színekben, és 1-2 részlete gobelin. Így bejön.

szep06.png

 

7. Szőrme
- hogyan lehet jó? Fehér műszőrme a kedvenc fotelre vagy design székre ledobva,és ennyi. És lehetőleg semmi láb, kilógó végtag, egyéb horror.

szep-szorme01.png

 

8. Üres üvegek
- hogyan lehet jó? Ez is nagyon nehéz ügy, mert alapvetően azt gondolom, hogy ezt a típusú szemetet tilos felhalmozni, de néha egy-egy különlegesebb formájú üveg esetében én is elgyengülök. Akkor viszont már legyen belőle váza, hogy funkciója is legyen, valahogy így:

szep07.png

 

9. Vallásos ihletésű dekoráció
- hogyan lehet jó? Itt már végképp bajban vagyok. Nagyon erősen el kell vonatkoztatnom, de persze aki ilyen jellegű tárgyakkal dekorál, az pont nem az absztrakt megközelítésre, a minimalizmusra meg a diszkrécióra megy rá, pedig nálam ez csakis ebben az esetben megy át a szűrőn. Vagy ízléses környezetben egy pici (!) rózsafüzér még talán elfér. Talán. Másnál.

szep12.png

 

10. Arany
- hogyan lehet jó? A lehető legminimálisabban adagolva. Keskeny díszítő csíkok formájában mondjuk, és fehérrel kombinálva, véletlen sem sötét színekkel.

szep08.png

 

11. Szobadzsungel
- hogyan lehet jó? Van erre egy olyan megoldás, amiért egyenesen odavagyok, és ha nem lenne olyan macerás (meg lenne hozzá terem), meg is valósítanám: a vertikális kert. Itt pont az a lényeg, hogy minél sűrűbb és burjánzóbb jegyen, akár egy teljes falfelületet elfoglalva, szerintem zseniális.

szep09.png

 

12. Gyerekes dolgok a lakásban
- hogyan lehet jó? Egy garfieldos mézescsupor infantilis és ciki, viszont a gyerekek rajzai bekeretezve a falon, vagy díszpárnahuzatra nyomtatva szerintem baromi stílusos és kedves megoldás. Van a gyerekrajzokban valami, ami a minimáldesignhoz meg az absztrakt művészethez közelít, ezért egy modern térben jól tud mutatni. Arról nem is beszélve, hogy a gyereknek is mennyire jól esik, hogy a szülőnek egy rajza annyira tetszett, hogy bekeretezve kitette a falra az előszobában. Nagyon nem ugyanaz, mint hűtőmágnessel a hűtőre ragasztani.

szep10.png

Szólj hozzá!

Címkék: trendek design lista lakas lakberendezes dekor dekortrendek designtrendek

A bejegyzés trackback címe:

https://lacasabonita.blog.hu/api/trackback/id/tr248021795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása