HTML

La Casa Bonita

Friss topikok

Dekor dolgok toplistája, amiket soha nem értettem

2015.10.19. 00:11 candyperfumegirl

Most, hogy a lakásdekorálásról szóló gondolataimat rendezgettem a fejemben, úgy éreztem, van valami, amit mindenekelőtt szeretnék kiadni magamból, egy negatív toplista formájában. Mert van pár dolog a magyar lakáskultúrában, amit képtelen vagyok felfogni.

Máig emlékszem arra a felismerésre, amikor gyerekkoromban elmentünk látogatóba rokonokhoz, ismerősökhöz, osztálytársakhoz, szomszédhoz, és ahogy tudatosult bennem, hogy egyesek milyen hajmeresztő ízléstelenségeket tudnak betenni a lakásukba. A megvilágosodás, hogy még a nyolcvanas évek panel-uniformizmusa korában is minden lakás más, és azok a dolgok, amikről az emberek önként dönthetnek (mert azzal azért valamennyire tisztában voltam, hogy a beépített szekrény, a szobák elosztása és a linóleum nem tartozik ide), milyen döbbenetesen rondák tudnak lenni. Nem azt mondom, nálunk is voltak dolgok, amikről tudom, hogy ma már a szüleimnek eszük ágában nem lenne behozni a lakásba (kalocsai kis terítő a váza alatt, és emlékeztek a csobogó-őrületre? Naná, hogy mi sem maradhattunk ki), és az én szobám is tele volt egy időben faltól falig bravós meg popcornos poszterekkel, sőt –alig merem leírni- bahiás dísztárgyakkal. Senki sem ártatlan.

De azért vannak dolgok, jellegzetes magyar dekortrendek – jobb híján nevezzük így- amiket soha a büdös életben nem tudtam felfogni, hogy dönthet róluk valaki önként úgy, hogy alkalmazza azon a helyen, ahol él.

gazwhyy01.png

 

Itt mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy én a nyolcvanas-kilencvenes években voltam gyerek. Ezt a posztot mindenképpen ezen a szemüvegen keresztül kell nézni, DE a lakáshirdetések, az általam is megtekintett lakások, és a geccón meg hasonló helyeken látható képek alapján azt látom, hogy ennek a felsorolásnak ma is megvan a létjogosultsága. Mondanom sem kell, hogy a lista maximálisan szubjektív.
Szóval...

 

1. Vadász trófeák, agancsok, lehetőleg úgy, hogy teli velük a fal.
MIÉRT? Persze gyerekként nem ismertem így nem is érthettem azt a jelenséget, amikor a segédorvos apuka élete legnagyobb büszkesége az a kis szarvasgida, amit hétvégén lőtt a haverokkal, és a kis agancsnak persze a falon a helye, hogy aztán a gyerek minden osztálytársa sikítófrászt kapjon, amikor látogatóba jön. Amellett, hogy ki nem állhatom a hobbivadászatot, ez a trend engem esztétikai szempontból is taszít: egyrészt egy agancs kizárólag az élő állat fején szép, másrészt nincs az a szobaberendezés, amiben egy trófea jól mutat és nem hátborzongató. Koponyával együtt meg megsokszorozódik a creepy-faktor.

gaz01.jpg

 

2. Kültéri burkolatra emlékeztető faldekor.
Lehet az tégla, kő, bármilyen művi rusztikusság, pl. kis kőrakásra emlékeztető részlet a falon, és ennek mindennemű indokolatlan burjánzása. Gyerekkorom meghatározó élménye volt az egyik rokonnál felfedezett vörös téglamintás tapéta a panelkonyhában. Nuff said.

gaz02.png

 

3. Boltívek.
Igazából nincs az a lakás (tehát nem ház, nem kúria, nem palota, nem templom), ahol van létjogosultsága. Indokolatlanul eltorzítja a helyiségek arányait, ajtót belepréselni szinte lehetetlen, ha meg még valami nagyon kreatív módon dekorálni is akarja a lakástulajdonos, csak súlyosbítja a helyzetet. Kedvencem a szögletes ajtókeret fölé szerkesztett boltív. Az abszolút fölösleges pénzkidobás kategória.

gaz03.png

 

4. Dísztányérok, köcsögök a falon, falvédők, szőttesek, hímzett díszpárnák, csikóbőrös kulacs, indokolatlan népieskedés, avagy urbánus népművészet, mert mindez a LAKÓTELEPEN, 40 négyzetméteren.
OK, ez legalább annyival magyarázható, hogy egy generációval korábbról maradt ránk, nálunk legalábbis a faluról lakótelepi panelbe költözött rokonoknál volt jellemző. Amikor az emberben fel sem merül, hogy bizonyos tárgyak egy teljesen más lakókörnyezetben már nem állják meg a helyüket.

gaz04.png

 

5. A nagybetűs GICCS.
Porcelánfigurák, nippek, csipketerítők, amikből soha nem elég, és olyan nincs, hogy ne lenne hely még ennek a porcelán kisangyalnak, hiszen ez szinte bárhol elfér! És miért kell a teljes kávéskészletet egy központi polcon közszemlére tenni? Aranycsíkos vitrinben, csipketerítőn persze.

gaz05.png

 

6. Gobelin, lehetőleg bekeretezve.
Ugye milyen ügyes a Marika, hogy kihímezte a  200 forintos kiskutya mintát?

gaz06.png

 

7. Szőrme, lenyúzott bőr, döglött állatok maradványai.
Minél láthatóbb helyen, lehetőleg a falon! Ki ne szeretné a vágóhíd utánozhatatlan romantikáját az otthonában?

gaz07.png

 

8. A nyolcvanas évek legszebb hozadéka: üres üvegek, sörösdobozok kiállítva, a konyhaszekrény tetején.
Vallomás: nekünk is volt! A kilencvenes évek elején történt költözéskor hálistennek kihajítottuk az egész porlepte iszonyatot.

gaz08.png

 

9. Angyalok, szentképek, vallási kegytárgyak, bazinagy keresztek. Akkora rózsafüzér a falon, amivel hajókat lehetne kikötni. Szentek olyan világító hatásúra megfestett glóriával.
Értem én a vallási meggyőződést, és azt nem is piszkálom. De egyrészt az ilyesmiből valahogy soha, semmilyen lakásban, ahova bekerül, nem látni KEVESET, másrészt némelyik szentkép annyira creepy... tényleg jó érzés arra ébredni, hogy Jézus vagy Szűz Mária rosszallóan néz rád, mert mit műveltél már megint a paplan alatt?

gaz09.png

 

10. ARANY minden mennyiségben és főleg barokk!
Aminek egyetlenegy funkciója van: hogy tudja, aki látott, hogy jóóó sok pénzünk van. #YOLO érzés a lakberendezésben.

gaz10.png

 

11. Dzsungel a szobában!
Túlméretezett oltári szobanövények, amik teljesen agyonnyomják helyiséget, lehetetlen tőlük közlekedni, és eleve, egy növény nem növény. Esetleg bazinagy vas virágtartókra aggatva mindez. Eleve a virágtartó, mint berendezési tárgy, ami csak és kizárólag útban tud lenni.


gaz11.png

 

12. Gyerekes dolgok nem gyerekszobában:
itt egy vicces sótartó, ott egy rajzfilmfigurás szappanadagoló, egy-két plüssállat a franciaágyon, meg egy cuki cicás WC papír tartó…egyszerűen ízléstelen és szükségtelen, ki vele.
(bonus boltívkompozíció a képen!)

gaz12.png

 

+1. Az ILYEN képek. 

 

gaz13.png

MIÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉRT?!

Utóirat: lesz hamarosan ehhez egy testvérposzt, ahol megírom majd mindennek a fordítottját is, szintén képekkel illusztrálva. Mert ezeknek egy részét lehet(ne) jól is csinálni.

Szólj hozzá!

Címkék: trendek toplista iszonyat giccs lakberendezes dekor mit ne hogy ne

A bejegyzés trackback címe:

https://lacasabonita.blog.hu/api/trackback/id/tr47988741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása